Trivselregler

Att visa respekt och hänsyn till sina grannar är en självklarhet för att alla i huset ska trivas och känna trygghet. Detta genom att inte störa men också genom att ha förståelse för att vissa ljud förekommer i flerfamiljshus.

Om man som grannar ställer upp och hjälper varandra är det lättare att känna trivsel och trygghet. För att minska risken att störa sina grannar har vi några trivselregler att tänka på.

– Att visa hänsyn till varandra är extra viktigt mellan klockan 22.00-07.00.

– Använd inte tvättmaskin och torktumlare sent på kvällen eller natten

– Borra eller spika inte i väggar mellan klockan 20.00-08.00.

– Tänk på att stänga entrèdörren efter dig så att inga obehöriga kan ta sig in i trapphuset.

– Anpassa volymen på din TV, dator, stereo eller annan ljudanläggning.

– Tänk på att ljudet av hårda skor inomhus och smällande i dörrar sprider sig i golv och väggar.

– Det är lyhört i trapphusen, Spring, lek och entrèdörrar som slår igen kan lätt bli störande.

– Tappa inte upp badvatten eller spola stora mängder vatten sent på kvällen eller natten.

– Din balkong/uteplats ansvarar du för och att den hålls i ordning, tänk på att inte skaka mattor eller sängkläder eller liknande från balkongen, balkonglådor placeras på balkongräckets insida.

– Grilla är trevligt, endast el-grill får användas på balkong eller uteplats och det inte stör din granne.

– Om du kör in med bilen på gården för i eller urlastning, kör med största försiktighet så att inte någon olycka kan ske. Ordinarie parkering sker på anvisad/förhyrd parkering.

– Tänk på att det finns människor som är rädda för djur eller är allergiska. Håll husdjur kopplade. Det är också självklart att djurägare plockar upp efter djuret vid rastning.

– Fågelmat kan dra till sig skadedjur. Vi ber dig därför att inte mata fåglar från balkongen, fönsterblecket eller på gården.

– Förvara inte cyklar, leksaker, dörrmattor och annat i trapphuset, både av utrymningsskäl och för brandrisken, detsamma gäller utanför lägenhetsförråden eller i andra gemensamma utrymmen.

– Att ha fest är trevligt men informera gärna granarna i god tid. En bra regel är att sänka ljudnivån senare på kvällen.

– Som hyresgäst ansvarar du även för att dina hyresgäster följer trivselreglerna.